Problem med sömnen

Många barn och ungdomar med NPF är drabbade av sömnproblem. Sömnbrist kan ge både kortvariga och långvariga konsekvenser för kroppen och hjärnan. För att få hjälp finns flera saker att testa, bland annat att undvika skärmljus på kvällstid och att höja melatoninnivån i kroppen.
Melatonin är ett hormon som finns naturligt i kroppen. Vissa människor har en för låg melatoninproduktion som gör att de kan ha svårt att somna. Melatonin i läkemedelsform kan alltså hjälpa till och underlätta vid sömnproblem.

Att ha en god sömnhygien är att ha bra rutiner kring sin sömn. Det vill säga lugn och ro innan sänggående, inga koffeindrycker eller uppiggande aktiviteter och inget blått ljus. Blått är det ljus som kommer från tv, datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Det blåa ljuset är starkt och sägs ha en mer uppiggande effekt än kaffe.

Det finns studier som visar att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har en lägre produktion av melatonin. Melatonin är ett hormon som finns i naturligt i kroppen, och som sägs hjälpa oss att behålla en normal dygnsrytm. Halten melatonin varierar under dygnet - nivån är generellt sett som högst på natten och som lägst mitt på dagen när ljuset är som starkast.

Personer med NPF, som ofta har en lägre melatoninproduktion, drabbas alltså ofta av sömnsvårigheter eftersom kroppen inte själv känner av att det är natt och dags att sova. Sömnbristen gör det svårare att fokusera och koncentrera sig, men också att det är lättare att bli arg och få utbrott.

Bra sömnvanor är viktigt för att må bra. Barn och ungdomar behöver sömnen inte bara för att klara av att koncentrera sig, minnas saker och slippa bli irriterade och ledsna - utan även för att kroppen och hjärnan ska klara tillväxt och återhämtning. Sömnen hjälper helt enkelt till att hålla kroppen frisk.

Pågår sömnproblemen under en längre tid ska man söka hjälp. Då görs en utredning där man tittar på vilken karaktär sömnproblemen är av. Om det är problem med insomningen så går man igenom tre steg - sömnhygien, tyngdtäcke och behandling med läkemedel.

Att hålla en god sömnhygien innebär att man försöker ändra sina sömnrutiner för att se till att man har bästa möjliga förutsättningar för att kunna sova bra. Det är svårt att ändra på rutiner, men det kan vara nyckeln till en bättre sömn.

Till exempel ska man en timme innan sängdags undvika alla typer av tv-, dator- och mobilskärmar. Omgivningen ska vara lugn och rofylld - alltså inget bråk, stök eller krävande aktiviteter. Är man hungrig ska man äta något lätt, som en smörgås. När det väl är dags för sänggående så ska sovrummet vara svalt och mörkt, och sängen ska bara användas för sömn.

Fungerar inte rutinförändringarna blir steg två ett så kallat tyngdtäcke. Det finns olika varianter, med bollar, kastanj eller kedjor. Tyngdtäcket, som ger ett lagom tryck på kroppen, fungerar stress- och ångestlindrande. Generellt sett så tycker barn om tyngre täcken, de ska inte ha för lätta och tunna täcken.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita